Άρθρα

Λίγα λόγια για το Έτσι & Αλλιώς

Τα εγκαίνια του Έτσι & Αλλιώς έγιναν στις 18 Οκτωβρίου 1988. Το Μάιο του 1989 κατασκευάστηκε το θερινό ακριβώς δίπλα. Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του έδειξε και τον χαρακτήρα του: « Ένα σημείο συνάντησης κυρίως νέων ανθρώπων». Υπήρχε χώρος με ηλεκτρονικά παιχνίδια, καθώς και πατάρι με καναπέδες και μπαράκι απ΄ όπου πέρασαν πολλά ζευγαράκια της εποχής. Υπήρχε επίσης ένας χώρος πιο ιδιαίτερος για prive εκδηλώσεις - παρτυ – για εορτάζοντες, η επονομαζόμενη τότε «στρούγκα». Ο πρώτος που πιάνει δουλειά είναι ο Δημήτρης Βουτσάς.

Η πρώτη ανακαίνιση του χειμερινού έγινε το 1990. Τοποθετήθηκε εξαερισμός – θέρμανση σύγχρονης τεχνολογίας, πάτωμα (πλακάκια δαπέδου), καλύφτηκαν οι κολώνες με νοβοπάν αλλαξαν όλα τα τραπεζοκαθίσματα, η «στρούγκα» έπαψε να υπάρχει και με το γκρέμισμα του τοίχου μεγάλωσε το μπαρ και τοποθετήθηκε χώρος για Disk Jokey με δύο πικ απ. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει πλέον DJ και η ένταση της μουσικής μεγαλώνει. Ο πρώτος που αναλαμβάνει αυτό το ρόλο είναι ο Αλμπανίδης Χ. Κων/νος, ο γνωστός «δάσκαλος». Μουσική κυρίως rock, metal αλλά και pop της εποχής. Λίγο αργότερα μπήκαν στο πρόγραμμα και house, rave ακόμη και trans κάποιες ώρες. Το Νοέμβριο του 1991 οργανώθηκε το πρώτο πάρτυ, που ήταν συνεργασία της Γ΄ Λυκείου Ν. Μεσημβρίας και του Ετσι & Αλλιώς για τα γενέθλια των 3 χρόνων λειτουργίας. Επίσης τον Φεβρουάριο του 2002 για πρώτη φορά έγινε μασκέ πάρτυ με την Γ΄ Λυκείου. Βασικός διοργανωτής του πρώτου μασκέ πάρτυ ήταν ο Καρατζάς Δάκης. Την ίδια χρονιά μια εντυπωσιακή ιδέα γίνεται πράξη: Κυκλοφορεί το περιοδικό «Έτσι & Αλλιώς».Φτάνει τα 3 τεύχη. Πρόκειται για το δημιούργημα του Κώστα Χρ. Αλμπανίδη (Δάσκαλος), του Στέλιου Κόμαρη και του Θεόφιλου Δαμάσκου. Συμμετέχουν με κείμενα τους που δημοσιεύονται στο περιοδικό, πάρα πολλοί πελάτες και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο.

Την άνοιξη του 1992 ανακαινίζεται το θερινό. Φεύγει το μπαρ και τοποθετείται πάτωμα από πλακάκια δαπέδου και καινούργια τραπεζοκαθίσματα μεταλικά που αντικαθιστούν τα παλιά πλαστικά. Επίσης μπαίνει ψευδοροφή από ξύλινα ραμποτε σανίδια και νέος φωτισμός.

Την ίδια χρονιά, το φθινόπωρο, γίνεται νέα ανακαίνιση στο χειμερινό. Νέα κουφώματα σε όλο το μαγαζί, με διπλά τζάμια, ψευδοροφή – φωτισμός, τουβλάκια κόκκινα παντού. Στο πίσω τμήμα έχει ήδη χτιστεί ένας νέος χώρος, με νέα είσοδο παράπλευρη απ΄ όπου οι πελάτες έχουν πρόσβαση μόνο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και σε ένα νέο χώρο που έχει πλέον δημιουργηθεί: το χώρο της τηλεόρασης, όπου όλοι έχουμε ζήσει ανεπανάληπτες στιγμές με αθλητικά γεγονότα της εποχής. Κάνουν επίσης την εμφάνισή τους τα Real Magic που ήταν η μόδα της εποχής. Η εξέλιξη τους θα είναι τα γνωστά «φρουτάκια». Οι χοροί, τα πάρτυ οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με πιο έντονους ρυθμούς. Νέοι DJs είναι ο Στέλιος Κόμαρης, ο Σάκης Καλαράκης και ο Θεόγνωστος Καλομοίρης.

Το 1995 έχουμε νέες αλλαγές: αλλάζει θέση ο dj και πλέον υπάρχει ένα μικρό στούντιο εκεί όπου ήταν οι σκάλες που οδηγούσαν στο πατάρι. Στο σημείο αυτό λοιπόν γίνεται ένας χώρος πολύ οργανωμένος από μηχανήματα ήχου, φωτισμού αλλά και cds και δίσκους σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό. Στο σημείο αυτό θα’ θελα να σημειώσω ότι στη δισκοθήκη του Έτσι & Αλλιώς υπάρχουν δίσκοι (σε βινίλιο) σπάνιας ηχογράφησης, 33 αλλά και 45 στροφών. Το μπαρ πλέον ενσωματώνεται με την κουζίνα και εκσυγχρονίζεται. Το πατάρι πλέον γίνεται ένας χώρος αποκλειστικά για τηλεόραση ενώ οι τουαλέτες μεταφέρονται στην άλλη πλευρά του υπογείου. Στο υπόγειο πλέον υπάρχουν μόνο ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Το φθινόπωρο του 2001 γίνεται η 4η ανακαίνιση του Έτσι & Αλλιώς. Το πάτωμα επενδύεται με laminate, ένα υλικό που δίνει την όψη ξύλου αλλά είναι κάτι ανθεκτικό και όμορφο. Το μπαρ επενδύεται με ξύλο, αλλάζει ο φωτισμός, τα στοράκια και μπαίνει οθόνη tv στον dj για προβολή video clip.Έγινε επίσης πλήρης ανακαίνιση της τουαλέτας. Επίσης στην πίσω πλευρά του μαγαζιού στη θέση των ηλεκτρονικών που καταργήθηκαν καθώς απαγορεύτηκαν μπήκε ποδοσφαιράκι και μπιλιάρδο στο υπόγειο και στο ισόγειο δημιουργήθηκε ένα μικρό τοστάδικο.

Την άνοιξη του 2004 ανακαινίζεται και πάλι το θερινό παίρνοντας την πιο ολοκληρωμένη μορφή που είχε ποτέ. Ένα σύγχρονο αυτόνομο μπαρ, καναπεδάκια, καρέκλες σκηνοθέτη, φωτισμός, στοράκια μπαμπού, ήχος μουσικής άψογος που σε συνδυασμό με τα μπαμπού καθίσματα του πεζοδρομίου ολοκληρώνουν την εικόνα του καλοκαιρινού Έτσι & Αλλιώς.

Το φθινόπωρο του 2004 ανακαινίζεται για τελευταία φορά (μέχρι την επόμενη) το χειμερινό. Είναι σίγουρα η πιο εντυπωσιακή ανακαίνιση που έγινε. Νέα τραπεζοκαθίσματα, καναπέδες για πιο prive καταστάσεις, φωτισμός, ριντό κουρτινάκια, νέο πάτωμα με πλακάκια, νέα ψευδοροφή, τοιχογραφίες φωτιζόμενες και ένα υπερσύγχρονο μπάρ-κουζίνα είναι ορισμένες καινοτομίες αυτής της ανακαίνισης. Δύο μήνες αργότερα μπαίνουν υπολογιστές αρχικά σαν παιχνιδομηχανές και αργότερα με σύνδεση στο διαδίκτυο. Έτσι έχει πλέον δημιουργηθεί ένα internet café. Στον ίδιο χώρο προυπήρχαν 3 play station για λάτρεις του είδους.

Αυτή είναι η πορεία του Έτσι & Αλλιώς στο χρόνο από το 1988 ως σήμερα. Αυτές όμως οι αλλαγές αφορούν μόνο τα υλικά. Δεν είναι εύκολο να περιγραφούν αναμνήσεις, πάρτυ, χοροί, εκδηλώσεις, φάρσες, έρωτες, χωρισμοί, και τόσα άλλα που έχουν συμβεί σε ένα μαγαζί που κατάφερε να αντέξει στο χρόνο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι σήμερα συχνάζουν στο Έτσι & Αλλιώς παιδιά που όταν άνοιξε το 1988 δεν είχαν καν γεννηθεί, και σύχναζαν οι γονείς τους.

Μέσα από αυτό το ιστορικό θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους πέρασαν από εδώ είτε μία φορά είτε περισσότερες. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και όσους εργάστηκαν στο Έτσι & Αλλιώς αφήνοντας πίσω τους ένα κομμάτι της ιστορίας του μαγαζιού ο καθένας με το δικό του τρόπο.


Θ. Δαμάσκος